Lymfe

Manuele Lymfe Drainage (MLD), activeert het lymfestelsel, het doel van deze massage is dit uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te regenereren.

In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct daaronder liggende weefsels. De zachte, schuivende en pompende bewegingen versterken de stroming van de lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is groot.

Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloevatstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen concentraties van lymfeklieren, namelijk onder de oksels, in de lies en in de hals en nek. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie van het lichaam.

Andere belangrijke functies van het lymfestelsel zijn de afvoer van een teveel aan vocht en het vervoer van afvalstoffen uit het weefsel.
MLD bevordert de afvoer van afvalstoffen waardoor de celstofwisseling kan verbeteren.

De belasting van het lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij. Gebrek aan beweging, stress, ongezonde voeding (te veel suiker, te veel vet) zorgen voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed kunnen hebben. Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en aandoeningen van reumatische aard.

MLD zorgt voor ontspanning door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel de parasympaticus. Hierdoor werkt MLD ook heel goed bij trauma verwerking en burn-out.

 

 

 

UA-168573094-1