Select a page

mei 2nd

Trauma verwerking

Posted by with No Comments

Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en wordt verbonden door de zenuwen. De zenuwen lopen door het hele lichaam.
De zenuwen zorgen voor verbindingen tussen de verschillende hersengebieden; en tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Het zenuwstelsel wordt onderverdeeld in het centrale, het perifere en het autonome zenuwstelsel.
Hersenen en ruggenmerg vormen het centrale zenuwstelsel. Dit staat centraal in de werking van het hele zenuwstelsel en daarmee in de werking van het hele lichaam. Via een netwerk van de zenuwen zijn de hersenen en het ruggenmerg met de rest van het lichaam verbonden. Op die manier worden signalen in het centrale zenuwstelsel doorgegeven.
Informatie wordt door de hersenen verwerkt, geselecteerd en eventueel opgeslagen. Wanneer er actie moet worden ondernomen worden de juiste signalen uitgestuurd.
Door een trauma kan deze werking verstoort raken.

Door de werking van het zenuwstelsel: kun je in 3 stadia komen. Je kan van de ene naar het andere stadium gaan. Als je begrijpt waar je in zit kun je beïnvloeden welke stadium je je bevind.

Polyvagaal theorie
De polyvagaal theorie gaat uit van drie stadia:
1. Sympathisch:
Het vecht en vlucht stadium. Je staat altijd klaar om welke tegenslag ook te lijf te gaan, nooit rust, je hartslag zal wat hoger zijn, je ademhaling wat onrustig. Dit kost energie.

2. Dorsaal vagaal:
Niet in staat iets te doen, instorten, murw. Je komt nergens toe, je bent niet vooruit te branden. Je hartslag en ademhaling zijn onregelmatig.

3. Ventraal vagaal:
Je voelt je veilig en sociaal. Je hebt een gelijkmatige hartslag en ademhaling.

Hoe kun je zorgen dat je vaker in het Ventrale vagale stadium bent?
Door het zenuwstelsel tot rust te brengen bijvoorbeeld door een wandeling in de natuur, meditatie, rustig ademhalen vanuit je onderbuik, door kamille thee, geen koffie of suiker, deze laatste 2 activeren je zenuwstelsel.

Wat heb je nodig om in het Ventraal vagaal stadium te komen. Hoe kun je daar komen als je in het vecht en vlucht stadium zit of in het passieve stadium verkeerd?
Als je observeert hoe je op een dag van de ene naar het andere stadium gaat kun je grip krijgen op het stadium waar je je in bevindt.

Ik help mensen te herkennen welke stadium ze zitten. Ik geef handvatten om vaker in het Ventrale vagale stadium te komen. Hoe vaker je je veilig en sociaal voelt hoe sterker je wordt. Hierdoor wordt je stabieler.

Vaak leer ik mensen dat ze een warme trui aan kunnen doen waardoor ze zich comfortabel en geborgen voelen.
Soms helpt het jezelf te vertellen dat je niet bang hoeft te zijn dat je nu genoeg ervaring hebt om het leven zonder angst aan te kunnen. Zo zijn er handvatten die je houvast kunnen geven. Samen kunnen we op zoek gaan wat voor jou kan werken.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UA-168573094-1